David Brown 1290, 1:32

 

 

Zo rond de eerste helft van de jaren '80 van de vorige eeuw kwam de Engelse trekkerfabrikant David Brown met de 90-serie uit.
Een nieuwe serie trekkers variërend van 48 tot ruim boven de 200 paardekrachten, waarvan de grotere exemplaren waren gebouwd in de Amerikaanse Case-fabrieken. Evenwel, omdat David Brown als merk tot het Case-concern behoorde, deelden ze die merknaam en dus modellen.
Een oom van me met een agrarisch bedrijf in de Noord-Hollandse koolstreek had toentertijd een David Brown 1190, het kleinste model uit de serie, maar het merk heeft mij op één of andere manier altijd gefascineerd.
Hoewel ik zelf een fervent International-fan was, niet in de laatste plaats doordat mijn toenmalige schoolkameraad mij daartoe aanstak, bleek de financiële situatie in het Amerikaanse International door een langdurigs staking van het personeel het bedrijf uiteindelijk de das om te doen, en sleepte het Duitse en Franse deel van het concern achter zich aan.
De redding kwam evenwel van het Case-concern, waarvan eigenaar Tenneco de failliete International-boedel overnam, waardoor een nieuw merk ontstond, samengesteld uit beide merknamen: Case-International.

Van de witte David Browns bleef daardoor niets over, ook deze kregen de nieuwe naamvoering, en werden rood-zwart van kleur.
Eerder al, door financiële problemen in 1972 bij David Brown, werd Tenneco daarvan de nieuwe eigenaar.
Maar sentiment uit je jeugd blijkt nogal sterk, en zo verzamel ik inmiddels, naast International-trekkermodellen, dus ook de witte David Browns. Dat wil zeggen: die modellen die ik mij uit mijn jeugd herinner.
In het weidegebied waarin ik opgroeide, in de Friese Wouden, waren er echter maar weinig dealers van, en dus ook weinig veehouders die dat merk gebruikten. Frappant genoeg weet je dan sowieso welke boeren dat dan waren, al is het jaren geleden!


In mijn verzameling moet dan dus eigenlijk die witte serie Davids wel kompleet zijn, en de twee kleinsten daarvan worden door de bekende schaalmodelfabrikanten (nog) niet gemaakt, waardoor er niet veel anders overblijft dan zelf te maken.
Dat heb ik aldus gedaan: nadat ik voor een voordelig bedrag een witte 1390 kon inkopen, heb ik mij verdiept in de onderlinge verschillen tussen 1290 en 1390. Die bleken maar heel klein te zijn en daarmee werd het een eenvoudig karweitje.
Opnieuw spuiten van de motorkap, juiste decals inkopen (nadat ik menig uurtje had besteed aan het zelf ontwerpen daarvan) en velgen en body in de juiste kleur spuiten. Alles afwerken met blanke lak, opnieuw assembleren, en voila: daar staat een 1290!!
Onderstaand alleen de foto's van het eindresultaat, maar hij mag er zijn!!

 

 

 

 

 

 


Maak jouw eigen website met JouwWeb