Materialen

In de Modelbouw kom je in aanraking met de noodzaak om allerlei verschillende materialen te kunnen combineren. Daartoe, zo leert de ervaring, bouw je een half magazijntje op aan allerhande spulletjes, variërend van ijzerdraadjes tot stofjes voor bekleding, en van LED-lampjes tot plastic plaatjes. Natuurlijk kun je van álles kopen, en er ís ook inderdaad van alles te koop, maar ik vind het een soort van "sport" om te werken met eenvoudige, veelal goedkope, soms zelfs grátis materialen.

In het kopje "Tips en Tricks" noemde ik al een aantal voorbeelden, hier zullen er meer volgen:

Bloemistendraad / corsagedraad.

In het verre verleden, toen ik nog stagiaire was op de landbouwschool, liep ik stage bij een plaatselijk tuincentrum, waar men tevens een bloemschikkerij bij had. Het viel me op dat men verschillende diktes ijzerdraad gebruikte om soms bloemstelen mee te versterken of samen te binden. Die waren dan al bij voorbaat groen gelakt om roestvorming te voorkomen, wat in de bloemsierkunst natuurlijk volstrekt logisch is!

De ervaring heeft mij geleerd dat deze draadjes uitermáte handig zijn in de modelbouw!! Zeer zéker omdat ze er in veel verschillende diktes zijn, soms al vanaf 0,3mm!! Vaak kun je bij een bloemenwinkel er gewoon naar vragen (doe ik ook!) en ze geven je ze soms voor maar een paar stuivers mee. Je kunt je er dus géén buil aan vallen, maar zult er veel plezier aan beleven!

Mocht je je erin willen verdiepen, dan is hier een leuke site met veel overzicht en een ruime keus: www.bloemschikwinkel.nl

Koperdraad.

Eigenlijk hetzelfde verhaal, maar wanneer je héle dunne ijzerdraadjes (of: koperdraadjes) nodig hebt voor een modelbouwproject, dan is dat vaak heel dichtbij huis te vinden. Of zelfs: IN huis! Je weet vast wel ergens een plekje waar je nog een oud stukje elektriciteitsdraad hebt liggen, een oud (oplaad-)snoertje o.i.d. Mijn advies: niet weggooien, maar "ontleden"! Je zult er versteld van staan hoe dun sommige (koper-)draadjes zijn die ergens in gebruikt worden!

Tja, en waarvoor te gebruiken dan?? Wel, een voorbeeld: wanneer je een modelletje maakt waaraan je leidinkjes wilt toevoegen, zoals op bijgaande foto een aantal brandstofleidinkjes op een motorblok van de Zetor 3511. En dit was nog maar het begin!

Ook in de sierraden-branche worden deze materialen vaak gebruikt, soms zelfs in meerdere kleuren. Er is zelfs een webwinkel gespecialiseerd in koperdraad: https://www.koper-draad.nl/

Plastic materialen

Voor met name het zgn. "scratch-builden", oftewel: iets-bouwen-uit-het-niets, heb je materialen nodig. Materialen van diverse aard, waaronder plastic, metalen e.d. Één van de meest gebruikte materialen is evenwel plastic, en om iets specifieker te zijn: polystyreen. Dit is een heel makkelijk bewerkbaar materiaal (snijden, zagen, vijlen, boren e.d.), eenvoudig te verlijmen (modelbouwlijm!) en gemakkelijk verkrijgbaar.

Zonder pardon is dé naam van een fabrikant op dat vlak de Amerikaanse firma Evergreen, die van Polystyreen de meest uiteenlopende vormen maakt, zodat je het als modelbouwer wat makkelijker krijgt.  In de betere modelbouwwinkels kun je vaak onderstaand afgebeelde display vinden, waarin (een deel van) hun assortiment wordt aangeboden.

Grofweg zijn de leverbare vormen:

  • Plaatwerk in gladde en bewerkte bedrukking. Wit, transparant en in kleur.
  • Profielen in allerlei soorten: strip, rond, half- en kwartrond, vierkant buisvormig (rond vierkant en koker), T-, H-, I-profielen, enz. enz.
  • Daarnaast leveren ze tegenwoordig ook diverse lijmsoorten.

De behoefte aan plastic plaat is iets wat ik de afgelopen tijd wat heb zitten uitdiepen. In mijn wens om op een bouwdoos van een Caterpillar bulldozer een cabine te bouwen, liep ik tegen die behoefte aan, en dus op het www op zoek naar dat materiaal.

Nou zijn er verschillende soorten plastic, die ook ieder hun eigen specifieke eigenschappen hebben. Bewerkbaarheid, verlijmbaarheid en een passend kostenplaatje zijn zo van die dingen die je dan dient te onderzoeken.

Wel, ik vond een website van een leverancier die niet alleen verschillende soorten plastic (plaatwerk) levert, maar dat zelfs op de door jou gewenste maat doet! Dát beheerst de kosten natuurlijk heel mooi!! Daarnaast kun je op hun website e.e.a. vinden op het gebied van adviezen, waaronder over de toepassingen en de verlijmbaarheid. Nou, dát is wat je wilt als moderne consument!! Toch??

Zonder reclame-gelden op te strijken of anderszins een connectie met ze te hebben geef ik hierbij hun website door, zodat je op eigen gelegenheid daar eens kunt rondsnuffelen:   https://kunststofplatenshop.nl/

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb