Vitrines

Hieronder wat beelden van mijn vitrines. Een regelmatig terugkerend item aangezien de verzameling van een modelbouwer / verzamelaar natuurlijk gestaag groeit. Ooit begonnen met twee witte vitrines (als vast onderdeel van mijn eerste eigen inboedel!), gekocht bij één der Neerlands' grootste postorderbedrijven, en voor die tijd best wel mooi! Wat later een derde versie erbij gekocht omdat, je raadt het al, de verzameling niet meer in twee vitrines pastte. Naderhand gaan samenwonen en verhuisd, en toen raakte de verzameling naar de eerste etage......... van lieverlee zelfs naar de zolder.............................. Jááááren later tóch weer de hobby opgepakt en voortgeborduurd, en de gestage groei zette weer in!

Van de (voormalige) werkgever van mijn vrouw kreeg ik mijn eerste "echte" vitrine: de apotheek waar zij werkt ging verhuizen, en deze oude vitrine zou niet mee-verhuizen. Omdat 'ie best wel groot was, moest 'ie eerst half uit elkaar gedraaid worden alvorens 'ie door het trapgat twee etages naar boven kon verhuizen. Onderin deze vitrine zit nog een dicht gedeelte wat toegankelijk is middels schuifdeurtjes. Handig voor de lege doosjes! Pas afgelopen jaar heb ik er een losse spiegel-op-maat voor gekocht en deze als achterwand gemonteerd. Dat oogt wel stúkken beter!!

Toch altijd een diepe wens koesterend om ooit nog eens "echte" vitrines te willen hebben, bleef ik stug op Marktplaats rondzwerven. En JA HOOR!! Op een dag vond ik op Marktplaats bij een motorzaak in Mijdrecht twee forse volglazen vitrine's, zelfs voorzien van een spiegelachterwand!! De deal was gauw gesloten want de verkoper had slechts hele lage biedingen, en ik bood ruim anderhalf keer zoveel als de hoogste bieder. Kennelijk hebben mensen geen idéé wat een professionele vitrine zoal kost, en daar kon ik nu mooi gebruik van maken! Verkoper dacht dat hij een goeie deal had gesloten, maar in werkelijkheid was ik degene die die goeie deal had gesloten!! Professionele vitrines die nieuw rond de € 1000,- kosten had ik nu voor € 100,- per stuk!!

Ze hebben eerst nog een heel aantal maanden in de schuur gestaan/gelegen want ik was bezig met de verbouwing van de zolder, en pas daarna kwamen de vitrines aan bod. Bij één der grootste winkels in Aziatische prullaria kocht ik LED-strips, en die heb ik in de staanders gemaakt, evenals LED-downlights (van die grote Aziatische webshop) in de plafonds. Het resultaat mag er zijn!!

Klik op de foto's voor een grotere weergave.

Naast schaalmodellen heb ik ook iets met "stenen", en wees gerust: de schedel onderin is GÉÉN echte!

Ván de oude witte vitrines is er nog eentje aanwezig. Hierin heb ik ook de nieuwe LED-downlights gemonteerd, en dat ziet er fraai uit!

Over de vulling van de vitrines ga ik hier maar niet uitweiden, dan wordt het een langdradig (misschien wel: saai) verhaal. De gedetailleerdere beschrijvingen vind je elders op mijn website.

Wel is er inmiddels een zoveelste loot aan de stam toegevoegd: ik heb (ook weer via MP) een tweedehands half-hoge vitrine op de kop getikt. Is momenteel in de revisie, maar zal weldra het spelersveld vergezellen!

 

En, zoals gezegd is de nieuwe loot inmiddels bijna gebruiksklaar! Vandaag de laatste hand gelegd aan de bedrading en verlichting, en van een trespa-plaat een dekplaat gemaakt. Hierin de schakelaars voor de verlichting gemonteerd. Onderstaand de foto's:

 

Van de "Apotheek-vitrine" had ik nog het onderstel liggen, met daaronder de stel-pootjes. Heb 'm zelfs een poosje op Marktplaats gehad, maar niemand had belangstelling.

Wel, dan niet: hij komt me nu toch maar mooi weer van pas! Alleen even de langste profielen inkorten om hem op maat te krijgen.

Het resultaat is erg bevredigend!

Dankzij het wereld-wijde-web is het tegenwoordig vrij makkelijk om de fabrikant terug op te sporen, en daar heb ik dan ook twee nieuwe legplanken besteld. Op die manier hou je de vitrine zoveel mogelijk origineel, en dat vind ik wel "een dingetje".

Hier voorzien van verlichting: LED-strips in de stijlen en LED-downlights.

Tja, dat moet ik dan wel toegeven: de verlichting is niet (meer) origineel. Ten eerste omdat die er niet meer in zat, en ten tweede omdat ik zelf iets heb bedacht om erin te maken, en ten derde omdat LED tegenwoordig wel de standaard is. En mét dank aan die grote Aziatische webwinkel heb ik héle mooie LED-spotjes en LED-strip!!!

Reactie's op deze website/dit bouwverslag zijn hartelijk welkom via deze link