Opel Kadett D, 1.7 diesel

 

Mijn tweede auto, noodgedwongen gekocht omdat een medeweggebruiker tijdens een inhaalmanoeuvre impulsief besloot linksaf te willen,  géén richting aangaf hiervoor, waardoor de Opel Ascona vroegtijdig tegen een boom aan zijn einde kwam, werd de Opel Kadett D, 1.7diesel. Dat dieselen bleek achteraf nog niet zo'n verkeerde keus, ik zou qua werkkring in de toekomst veel meer kilometers gaan maken, en dus kon dat best uit!

Het model betreft een schaalmodel van Maxichamps, tweedeurs, en geel van kleur. Die moest dus "onder handen worden genomen", kleur in elk geval aangepast naar de werkelijkheid. Dat bleek nog wel een zoektoechtje: mijn min of meer vaste verfleverancier (Zero-Paints) levert heel veel kleuren, maar deze dus niet........

Na wat denk- en speurwerk vond ik op internet een leverancier (www.123-autolakken.nl) die van vrijwel élke kleur van auto's naderhand nog de kleur kan mengen en leveren, mits je een kleurcode hebt........ Tja, die kleurcode had ik natuurlijk niet meer. Gelukkig bood de deskundigheid en professionaliteit van deze firma uitkomst: uit hun uitgebreide archief kon de kleur van de Kadett zó worden opgespeurd! Op basis van hun advies heb ik me een kleurstift aangeschaft: zo een klein kokertje waar de exacte kleur  in is gemengd, en waarin een klein kwastje zit.

Om de verf te gebruiken voor de airbrush heb ik het op gevoel verdund met thinner, en reuze-benieuwd naar de ervaring vanwege de kleine metaal-deeltjes in een metallic-verf, bleek mijn verwachting ruimschoots te worden overtroffen!! Meerdere laagjes spuiten doe ik sowieso altijd, maar het dekkend vermogen was súper!! Afwerken met een paar laagjes blanke lak, en voila!!

Omdat ik in de werkelijkheid (1:1) de oude 4-spaaks-velgen van mijn Ascona had bewaard wilde ik deze op de Kadett hebben, echter bij de voorwielen bleken deze tegen de remklauwen aan te lopen. Zowel in werkelijkheid, alsook op het model zie je dus nu twee verschillende velgsoorten zitten.

Onderstaand de foto's:

 

 

De laatste paar foto's die ik nog kon vinden van het 1:1 model:

Het model is van Maxichamps, schaal 1:43, (940044101), geleverd in meerdere uitvoeringen en kleuren. De mijne is oranje-geel, en betreft een twee-deurs hatchback-variant:

Die vervolgens eerst gestript en gefotografeerd wordt, alvorens 'ie in bad gaat. Dat fotograferen doe ik om details vast te leggen die door de afbijt mee worden verwijderd, en zo kun je nog eens terugkijken hoe het zat! ;-)

En vervolgens de kleur erop!

 

 

Daarna in de blanke lak, en afwerken. Onderdeeltjes als ruitenwissers, handgrepen, koplampen, grille en achterlichten weer terugplaatsen.

De blauwe "zonneband" bovenin de voorruit was ook nog een uitdaging.....

Uiteindelijk weten te maken van restanten van wazige transparante plakfolie die ik heb ingekleurd met een blauwe stift op alcohol-basis. Heel officieel zouden er de letters "OPEL" en aan weerszijden het Opel-logo, maar er zijn grenzen........................

 

 

 

 

 

 

Onderstaand de laatste foto's, waarvan de rechter foto de Kadett laat zien met twee van zijn opvolgers.

Reactie's op deze website/dit bouwverslag zijn hartelijk welkom via deze link