Op deze pagina de afbeeldingen van personenauto's zoals ik die in 1:1 in werkelijkheid heb gehad, en wat ik daarvan aan werkzaamheden heb gehad om schaalmodellen te "fabriceren".

Dat is één van mijn verzamelgebieden: van elke personenauto die ik in werkelijkheid heb gehad een schaalmodel te (willen) hebben. En mocht die niet de juiste kleur hebben, dan wordt 'ie gespoten. Allen worden voorzien van het juiste kenteken, uiteraard om het allemaal zo echt mogelijk te laten zijn!

Opel Ascona B Berlina1,9S 4-deurs.

Ik begin met m'n eerste auto, voor een man vaak ook z'n Eerste Liefde: een Opel Ascona B Berlina 1.9S, 4-deurs. Bouwjaar 1977. Voorzien van een zwart vinyl dak en trekhaak.

Het schaalmodel betreft een Opel Ascona B SR van het merk Schuco (450329600). Een merk wat bekend staat om zijn gedetailleerdheid, en dat stel ik bijzonder op prijs. Zoals je ziet echter in een gele kleur, terwijl de mijne rood was. En dus gaat het model, nadat ik het heb "gestript",  eerst in de afbijt:

Hoe agressief die afbijt is kun je hier goed zien: het "vreet" de verf gewoon los!  ↓   En geeft een knisperend geluid!

 

 

Vervolgens, na goed schoonmaken met warm water, schuurmiddel en een oude tandenborstel, is dit het resultaat:

        →

Daarna de grondverf en de kleur (rood) opgebracht. Dit gaat echt fantastisch met de airbrush!! Je kunt héél mooi doseren!!

 

 

 

...........en daarna afwerken met blanke lak

Ik gebruik een twee-componenten-lak van het merk Zero Paints, wat een hele geweldige mooie, glimmende, en elastisch-blijvende laklaag geeft.

En dáárna kwam de uitdaging! Omdat het originele vinyl-dak niet alleen mat was (eigenlijk ook weer niet helemaal mat, zéker nadat ik hem regelmatig in-wreef met een speciaal goedje daarvoor wat vroeger in de handel was), maar ook een vage korrelige structuur had, moest ik op zoek naar iets wat daarvoor geschikt is.

Na het één en ander aan denkwerk kwam ik op het idee om zandkorreltjes toe te voegen op een pas gespoten mat-zwarte verflaag. Die zandkorreltjes echter moesten dus wel héél klein zijn, en dus maar een begonnen met het drogen en zeven van wat zand uit de zandbak. Dat bleek nog best tegen te vallen: het resultaat in de vorm van de kleinste korreltjes was nog aan de groffe kant.......

En dus die korreltjes maar eens in de vijzel gedaan en een poosje met de stamper erin rondgedraaid! Het resultaat daarvan eerst weer gezeefd tot ik een passender "fractie" had gemaakt. Dit gaf vooralsnog onderstaand resultaat:

Qua afwerking ben ik nog niet helemaal tevreden. Heb met een hele dunne zilverkleur-pen/stift geprobeerd de oorspronkelijke chromen belijning na te bootsen, maar over het resultaat dáárvan ben ik niet tevreden. Ook over de "grofheid" van het vinyl-dak valt het één en ander te zeggen......

Kortom: hij zal weer in de afbijt gaan, en we beginnen overnieuw met de kleur- en dak-uitdaging! Wordt vervolgd!

 

En dat vervolg begint/begon vandaag, 9 maart 2022: het afbijtbad was ervoor nodig om weer van voren af te beginnen met spuitwerk. De rode kleur was iets te donker, en het vinyldak was véél te grof.................ik denk dat ik dat straks met "gewone" mat-zwarte verf ga doen!

En dat zal binnenkort weer verder gaan gebeuren.

Maak jouw eigen website met JouwWeb