Spuitcabine

Na een goeie tip van een (toenmalige) manager bij mijn werkgever liep ik op een modelbouwbeurs op Urk tegen een aanbieding aan om een Airbrush-cursus te gaan doen. Dat was een compacte cursus, ik dacht zes of acht avonden, en tegen een hele redelijke prijs. Idee was om met name de technieken en de principes te willen leren om te beslissen of airbrushen voor mij voor de modelbouw geschikt zou kunnen zijn. Dat werd een volmondig "JA", en dus moest er worden geïnvesteerd.

Nou is er van álles te koop, maar ik vind zelf iets maken altijd véél leuker. Ten eerste omdat je het dan volledig zelf kunt bedenken, en dus ook maken, en ten tweede weet je hoe het in elkaar zit en kun je er eventueel later nog wat aan wijzigen. Koop je een kant-en-klaar produkt, dan is het wat het is.

Dus, de stoute schoenen aangetrokken en zelf een idee ontwikkeld voor het maken van een afzuig-/spuitcabine. Belangrijkste taak daarvan: het afzuigen en afvoeren van spuitnevel en spuitdampen. Vooral omdat ik geen liefhebber ben van waterverdunde / watergedragen airbrushverf, maar de thinner-/verdunner-gedragen variant prefereer, is de juiste afzuiging absoluut noodzakelijk.

Hieronder de foto's van (ruwweg) het proces, hetgeen in zomer 2018 ongeveer geheel gebruiksklaar was. Verder spreken de beelden voor zich.

 

Het voordeel van dat filterdoek, wat gebruikt wordt in afzuigkappen, is dat het makkelijk verkrijgbaar én makkelijk vervangbaar is! Zodra de afzuig-werking van de spuitcabine dus achetruit gaat, vervang ik het filterdoek, en is 'ie weer als nieuw!!

Reactie's op deze website/dit bouwverslag zijn hartelijk welkom via deze link

Maak jouw eigen website met JouwWeb