Tips & Tricks
- BARE METAL FOIL
Modelbouwen is een hobby die m.i. evolueert. M.a.w.: je leert al doende.
Zo ontdekte ik deze week iets leuks: de "gevorderde" modelbouwer kent het vast wel: Bare Metal Foil. Een hele dunne laag folie met een laagje lijm, wat je kunt gebruiken om chromen details aan te brengen (zie bijv.: https://www.youtube.com/watch?v=o9wVIpC9GJE).
Dit materiaal is er (waarschijnlijk) in verschillende kleuren, maar wat mij nou bezig hield is dit: rolletjes snoep (bijv. Stophoest) zitten verpakt in twee laagjes papier, waarvan één een laagje aluminium folie bevat (waarom is mij nooit duidelijk geweest). Deze heb ik eens kritisch tegen het licht gehouden, en wat blijkt? De aluminium-folie is, mits héél voorzichtig, los te halen van zijn papieren drager!! En zó kun je dus je eigen Bare metal Folie maken, en het kost ook nog eens bar weinig!
Hoe ik daarop kwam is doordat ik een herinnering heb aan de tijd dat ik als puber, zeer ongeïnteresseerd, in de kerk zat, naast een vriend. We waren met de papieren verpakking aan het spelen van (natuurlijk) de pepermunt die we aten, en zodoende ontdekte ik dat je de aluminium-folie voorzichtig kunt loshalen van zijn papieren drager! Zo blijkt een herinnering van pak 'm beet 40 jaar geleden nu ineens zijn waarde te bewijzen!!
Op de foto hiernaast een stukje verpakkingspapier van Stophoest, waarvan ik de aluminium-folie heel voorzichtig heb losgehaald. Daarbij blijft er een laagje lijm achter op de achterkant van de alu folie, en zodoende kun je die dus hergebruiken!
- OUDE BANKPASJES / CREDITCARDS
Je kent ze vast, en iedereen heeft ze (ergens liggen): oude bankpasjes, creditcards, lidmaatschapspasjes van ANWB, Sportclub, Bibliotheek enz. Meestal geen bijzondere reden om ze te bewaren, maar weggooien is ook weer zo wat....... Inmiddels heb ik er een héle stapel van, maar die gebruik ik juist weer als materiaal in de modelbouw. Soms hebben ze zelfs verschillende diktes, soms bestaan ze uit laagjes, vrijwel altijd is het goed te verlijmen met secondenlijm o.i.d. Heb je dus een grotere dikte nodig, dan lijm je er meerdere op elkaar! Ze zijn vaak met een goeie schaar gewoon op maat te knippen, maar doe dat dan wel per stuk. Verder zijn ze goed te buigen, te schuren en dus te verven.
Kortom: een materiaal wat uitstékend geschikt is voor hergebruik!
- SECONDENLIJM
Ik noemde het net al even, maar secondenlijm is in de modelbouw ook onmisbaar!! Vaak haal ik deze, tegen de meest gunstige prijs, per setje bij de Wibra. Uiteindelijk is het materiaal (cyanoacrylaat) van vrijwel elk merk hetzelfde, dus een miskoop doe je zo maar niet. Natuurlijk kun je kiezen voor de duurdere merken, maar of die echt beter zijn......????
Wel moet erbij vermeld worden dat er verschillende soorten zijn: je hebt de makkelijk-vloeibare, de Gel-versie, en de "ik neem wat meer tijd in beslag alvorens het vast zit"-versie. Zelfs een versie die geen witte aanslag naderhand achterlaat! Al naar gelang wat je nodig hebt.
Nou is werken met secondenlijm niet echt moeilijk, een "kind kan de was doen", maar let op je vingers!
Doseren is vanuit zo'n tubetje wel altijd heel lastig, want de opening is soms best wel heel erg groot!! En dáár kom ik bij mijn TIP: bij die grote Aziatische Webwinkel zijn héle handige doseer-tips te verkrijgen: die zet je op de opening van de tube secondenlijm, knip of snij je af op de gewenste lengte, en je kunt echt héél fijntjes doseren met de lijm!! Een absolute aanrader!!!
Mijn ervaring: ze werken perfect, ze kosten heel weinig (LINK), ze gaan lang mee, en ze besparen je lijmverbruik, plus dat je lijmtube niet uithardt!!
- BOOR-/GRAVEERMACHIENTJE
Eén van de meest onmisbare gereedschappen is toch wel een fijn boormachientje. En met het woord "fijn" bedoel ik inderdaad een machientje wat fijn in het gebruik is, maar ook juist voor kleine dingen. Zo heb en gebruik ik boortjes vanaf 0,3mm, en heb daarnaast het één en ander aan schuur, slijp- en polijstmaterialen. En daarvoor is zo'n machientje gewoon bérehandig!! Vaak voorzien van een eigen trafootje om onder laagspanning te kunnen werken.
Ook dit ding heb ik weer van die grote Aziatische Webshop, en hij heeft het voordeel dat er meerdere maten "span-tangetjes" bij zijn, dus al naar gelang je wilt gaan doen, is er altijd een passend span-tangetje om je gereedschap goed vast in de houder te krijgen (en te houden!).
Onderstaand wat ideetjes omtrent zo'n machientje:
- SCALPEL - MESJES
Zo mogelijk nóg essentiëler voor de modelbouwer is een vlijmscherp mesje. Vlijmscherp, zó scherp dat het bijna gevaarlijk wordt, maar dat is dan ook noodzakelijk. Bij een voormalig werkgever, die tevens een afdeling had in dat soort materialen en benodigdheden voor ziekenhuizen en laboratoria, waren partijen die "over datum" waren. Over datum: ja, over de datum die werd gegarandeerd vanwege de sterilisatie van de materialen. En na het verstrijken van die datum mag het niet meer als gesteriliseerd materiaal worden verkocht, dus "verdween" het ergens op de rommelzolder......... Op die manier kwam ik in aanraking met de vlijmscherpe scalpelmesjes en scalpels, en geloof me, als je daar ooit mee gewerkt hebt, wil je niet meer anders!!
Ook deze zijn, vaak voordelig als setjes, weer verkrijgbaar bij die grote Aziatische Webshop, maar zonder twijfel ook wel ergens dichter bij huis. Let wel: het is duidelijk een andere categorie dan de zgn. "Hobby-mesjes". Die staan me gewoon tegen, zéker nadat je weet wat je met een scalpelmesje kunt!
Maak jouw eigen website met JouwWeb